Vers, dal, átjáróutak – Varga Bence a költészet napján

Varga Bence, a szép ívben emelkedő csillagú Zaporozsec zenekar frontembere volt a vendég Sárváron, a költészet napja alkalmából rendezett műsoron, a Nádasdy Múzeum dísztermében. A Markó Péter-vezette beszélgetés sok mindent érintett, ami a szimbolikus jelentőségű nap kapcsán szóba kerülhetett: populáris kultúra kontra magaskultúra, a vers és dal múltja, jelene és jövője?

IMG_7217
Fotó: Makrai Tamás

A fiatal előadóművész személyes történetein keresztül adott bepillantást, hogyan látja a fenti kérdésköröket egy mai fiatal zenész, szövegíró, aki nem csak ismeri, hanem éli is a kultúrát, az annak összefüggéseit jelentő szálakat maga is szövi és mozgatja. Érdekes és ellentmondásos kiindulópontot jelentettek például középiskolás évei, amikoris irodalomtanára tanítási módszerét olyannyira idegennek találta, hogy a kialakult helyzet miatt sokszor épphogy sikerült elkerülnie a bukás közelségét. A száraz, csupán a tényekre szorítkozó gépies ismeretátadás okozta csorbát végül a felsőoktatásban tudta kikalapálni az életében, Fűzfa Balázs tanár úrnak, a Nyugat-magyarországi Egyetem docensének köszönhetően, akit élményalapú irodalomtanításának beszédes sikerei és elismertsége kapcsán Bence csak az irodalom Öveges professzoraként emleget.

IMG_7203
Fotó: Makrai Tamás

A Nádasdy-vár költészet napjához kapcsolódó szimpóziumsorozatának korábbi állomásain, az elmúlt néhány évben szinte minden alkalommal szó esett a Rájátszás nevű produkcióról,  a hazai popélet merőben új vállalkozásáról, amely 2011-ben mutatkozott be először a közönség előtt. A Rájátszásban a magyar pop-rock szcéna ma legismertebb alakjai és kortárs költők írják át egymás műveit, és dolgoznak fel klasszikusokat. A kiemelkedő jelentőségű, kikerülhetetlen kezdeményezés ez alkalommal is téma volt, Varga Bence a tömegkultúra és a „kanonizált” magaskultúra között létrejött lehetséges átjáróútnak tartja.

VB_3
Fotó: Makrai Tamás

De természetesen nem csak a beszélgetés miatt volt érdemes eljönni a szombati délutánra. Varga Bence gitározott és énekelt is, sorjáztak a dalok: megzenésített versek Cseh Tamástól, Sebő Ferenctől és magától Bencétől is, aztán persze több tétel előkerült a Zaporozsec repertoárából is, köztük az Emszercénégyzet, amelynek Jordán Tamás színművésszel forgatott videoklipjéről is tudhattunk meg kulissza mögötti információkat.

Kis közönség, nagy taps. Nagyon érdekes volt Bencét a színpad vonzásterén kívül is merismerni. Egy halkszavú, de ízig-vérig hiteles előadót láthattunk testközelből, akinek hangja akkor kapott csak szárnyra, amikor gitárját kezébe fogta ? akkor viszont betöltötte a sokat látott díszterem teljes terét. Mindenki számára ajánlott követni a Zaporozsec házatáján történő eseményeket, mert zenekari életük talán legizgalmasabb szakaszánál tartanak, az igazi áttörés küszöbén. A legfrissebb nagy hír, hogy a neves szakemberekből álló grémium beválasztotta a Zaporozsecet a Nagyszínpad Tehetségmutató című rendezvény 12  szereplő zenekara közé. Az M2 és a Petőfi TV is közvetíti majd a koncerteket, ne hagyják ki!

? twickkk ?