Zádory Édua hegedűművész és Simkó Beatrix táncművész estje - SÁRVÁRIKUM

Zádory Édua hegedűművész és Simkó Beatrix táncművész estje

Különleges hangulatot teremtett a kortárs zene és tánc találkozása a Nádasdy-vár dísztermének barokk freskóival március 9-én este.

Fotó: Auer Gábor
Fotó: Auer Gábor

Zádory Édua hegedűművész és Simkó Beatrix táncművész remekül felépített, a helyszín adottságait is a koreográfiába építő műsorát csaknem teljesen sötétben vezették fel a művészek, csak a táncos kezében pislákolt fény, amellyel a zene rezdüléseit követve világította meg testrészeit. Zádory Édua az este folyamán (egy Kurtág-darab kivételével) a kortárs zeneszerzők által kifejezetten neki ajánlott műveket adott elő, a program egészen pontosan a következő volt:

Nikolet Burzynska – Light Fire (Fényes tűz) – 2015
Kurtág György – Jelek, játékok és üzenetek
Filip Sande – Fire on Ssnow (Tűz a havon) – 2015
Hartl Bence – Scherzino – 2015
Juan Manuel Abras – „The Hermit” – Arnold Böcklin’s „Der Einsiedler” című képe alapján – 2015
Johanna Doderer – In breath of time – 2013

Zádory Édua Amarilla 1974-ben született Kecskeméten, hegedűtanulmányait 7 évesen kezdte, 12 évesen felvették Szegeden a Zeneművészeti Főiskola különleges tehetségeknek indított előkészítő tagozatára. Tizenhat évesen svájci állami ösztöndíjat kap. 1992-től Habin Kayaleh és Tibor Varga hegedűművészek tanítványa, majd Yehudi Menuhin meghívja mesterkurzusára. 1997-től a bécsi zeneakadémiára nyer felvételt Günter Pichler osztályába.(Alban Berg világhírü vonósnégyesének primáriusa) Az 1995-ben alakult Hungaria Piano Trió alapító tagja Varga Tamással és Szokolay Balázzsal, amellyel 2005-ben hatalmas sikert aratnak a bécsi Konzerthausban és a Budapesti Tavaszi Fesztiválon is. 2007-ben Párizsban, Buenos Aires-ben, Santo Domingóban ad nagy sikerű koncerteket.

zadory_zadory_web

2009-ben a 14. alkalommal megrendezett Gaetano Zinetti nemzetközi kamarazenei versenyen   Anasztázia Dombrovska zongoristával I. helyezést ér el, majd késöbb a Gramola lemezcégnél elsö cédéjük elkészül „magyar és zsidó dallamokkal”. 2011-ben Ausztráliában egy hónapos koncertkörúton vesz részt. 2013-ban Villniusban kerül megrendezésre egy Doderer-est, amelyen a zeneszerzö  által neki ajánlott hegedüversenyt játsza a villniusi kamara zenekarral. 2011-ben a grazi zeneakadémia elökészítö tagozatára hívják meg tanítani és a rákövetkezö évben pedig Jeruzsálemben az Al-Quds egyetemre. A 2015 decemberében Ankarában megrendezésett Selman Ada hegedüversenyt a zeneszerző vezénylete alatt az Ankara Szimfónikusokkal játszotta. Bécsben él, egy 1801-ben Joseph és Antonio Gagliano által készített hegedűn játszik.

Fotó: Raffay Zsófia

Az előadás 12 perces mozgóképre készült teljes változata:

György Kurtág Signs,Games and Messages from Edua zadory on Vimeo.

Simkó Beatrix (1987) táncművész, performer, médiaművész.

Meghatározó egyénisége a kortárs tánc szakmának, rendszeresen látható különböző előadásokban a Mu Színházban. Évek óta dolgozik együtt a Duda Éva Társulattal, illetve más alkotókkal közösen. Előadásmódja érzelmekkel teli, dinamikus és mindig fontos számára a test fizikai határainak keresése. Az elmúlt években az újcirkusz műfaján keresztül különféle új fizikai kihívásokkal találkozhatott.

zadory_simko_web

Hazai munkái mellett gyakran dolgozik külföldön, az elmúlt években Berlinben, Bécsben és Grazban. Tavaly a Theatertreffen színházi szemle nemzetközi programjának ösztöndíjasa volt Magyarországról. Számos fesztiválon szerepelt Európában és a Közel-Keleten. Szirtes János képzőművésszel gyakran ad elő és készít videó munkákat. Saját média munkáit többek között az A38 Galériában és a Trafó Kortárs Művészetek Házában láthatta a közönség.

Fotó: Dömölky Dániel

 

Az előadást az NKA Zeneművészet Kollégiuma támogatta.