A valóság díszletszerűsége Vásárhelyi Antal képein

A magyar grafika élvonalát képviselő alkotóként köszöntötte a kiállító Vásárhelyi Antalt Kondor János, a Nádasdy-vár Művelődési Központ és Könyvtár igazgatója a tárlat megnyitóján, január 31-én vasárnap délelőtt a Nádasdy-vár Galeria Arcis kiállítótermében.

A Galeria Arcis történetében ? különös tekintettel az első két évtizedre ? mindigis nagy hangsúllyal jelent meg a magyar grafika, amelyről túlzás nélkül elmondható, hogy a ’60-as, ’70-es, ’80-as években világszínvonalú volt: Kondor Bélával kezdődően lehetne sorolni a meghatározó neveket.

VA_vernisszazs_web4
További fotókért kattintson a képre!

A sárvári galéria első évében (1978-ban, közvetlenül a Nádasdy-vár megnyitása után) olyan kiváló grafikusok anyagát láthatta a sárvári közönség, mint Csohány Kálmán, majd a nagyjából vele egyidős pályatársa, Reich Károly követte, aztán Boromissza Zsolt, Schmal Károly, a ’80-as évek középgenerációjához tartozó Szemethy Imre, Banga Ferenc, Varga László, Szabados Árpád, aki a Képzőművészeti Egyetem rektora is volt, Újházi Péter, Somogyi Győző, Pócs Péter, László Gyula, aki többször is bemutatta metszeteit Sárváron, Luzsicza Lajos és még sorolhatnánk a jelentős neveket a ’90-es és 2000-es évek fiatal generációhoz tartozó alkotóit nem is említve.

VA_vernisszazs_web2
További fotókért kattintson a képre!

Szőcs Géza váratlan külföldi utazása miatt személyesen nem tudott ugyan megjelenni a vernisszázson, de levélben eljuttatott megnyitójában elmondja, kissé elfogult, hiszen négy évtizede személyes kapcsolatban áll Vásárhelyi Antallal, akit azért tart jó művésznek, mert a világról készített képi lenyomatai markánsan képesek megragadni és visszaadni a valóság egyik fontos attribútumát: a geometrizálhatóságot. Azt, hogy minden, ami matéria, az biztos, hogy mértani vonalak közé szorítható. Talán nem ez az anyagi világ legfőbb lényege, a szellemié mégkevésbé, ám e mértani leegyszerűsítésen és értelmezésen keresztül látványosan megmutatja a valóság díszletszerűségét és ezzel összefüggésben privát metafizikáját.

VA_vernisszazs_web3
További fotókért kattintson a képre!

Vásárhelyi Antal grafikái február 28-ig tekinthetők meg a Galeria Arcis kiállítóteremben hétköznap 10?17, szombaton 9?13 óra között.

A kiállítás megnyitója: