Szerencsés az a férfi, aki Gencsapátiba megy locsolni

Vincze Alfonzné nívódíjas népi iparművész és Császár Józsefné népi iparművész, anya és lánya kiállítása nyílt meg március 4-én Sárváron, a Nádasdy-vár könyvtár részlegében. Gencsapátiban egyedülálló a tojásfestés művészete, az úgynevezett politúros hímestojások kimondottan innen származnak.

nepmuveszet015

Varga Albin, a Gencsapáti Művelődési Ház és Könyvtár igazgatója megnyitójában elmondta, hogy a gencsapáti hímestojáskészítés és annak motívumkicse része a Vas megyei értéktárnak. A két népi iparművész életművének érdeme is, hogy egyáltalán fennmaradhatott ez a húsvéti hagyomány. A kiállító Margit néni nagymamájától tanulta meg a tojásfestést, aki pedig úgy mesélte (és a Savaria Múzeum gyűjtése is erre utal), az 1800-as évek végén jelent meg a faluban egy tanító házaspár, akiknek köszönhetően meghonosodhatott Gencsapátiban ez a művészet. Az ellesett technikát 9 család vitte tovább.

Vincze Alfonzné és Császár Józsefné kiállítási anyagukkal már az ország szinte minden táján jártak már, de állandó tárlatuk is van a Gencsapáti Általános Iskolában és a művelődési házban. A faluban figyelmet fordítanak a hagyomány megőrzésére is, ezév januárjától március elejéig tartó tanfolyamon adták át tudásukat a népi iparművészek. A sárvári kiállítás megnyitása után a két gencsi asszony rövid bemutató is tartott a könyvtárban. Munkáik megtekinthetők 2016. március 31-ig, a könyvtár nyitvatartási idejében.