?Ipari öröm? Gyécsek József festményein – Galeria Arcis

Gyécsek József festménye 2013-ban szerepelt már a Galeria Arcis falain. Akkor a Magyar Festők Társaságának Önarczképek című csoportos kiállításához hozta el Csipkejózsika című képét, önálló kiállítása viszont most, március 6-án nyílott itt először A-tól V-ig és vissza címmel.

A tárlatot megnyitó Horváth János festőművész (aki egyébként egyik mestere is volt Gyécsek Józsefnek) a majdnem névrokon Gécsek Tibor kalapácsvetővel hozta párhuzamba az alkotót. Ahogy az atléta nagy fizikai erőt koncentrál a tevékenységéhez, úgy koncentrál nagy szellemi erőt Gyécsek József a képeivel kapcsolatban. Horváth János elmondta, ilyen nagy méretű alkotások esetében szükség is van erre a nagy szellemi erőre, mert itt nincs igazán lehetőség rögtönzésre, szinte négyzetcentiméterről négyzetcentiméterre kell előre tudnia a festőnek, mit is akar csinálni, különben nem lesz egysége a műnek.

A tömör megnyitóbeszédet egy Kmetty-gondolattal zárta, melyszerint a művészetben nagy faktornak számít a tetszés, a kedv és az „ipari öröm”, az alkotás öröme, amely faktorok megjelennek Gyécsek József kiállított képein.

A tárlat megtekinthető 2016. márcus 30-ig – hétköznapokon 10?17 óráig, szombaton 9?13 óráig