Túratipp: a Grünwald-kripta a Vadaskert erdő mélyén

A koranyári erdőnél, a harsogó zöldbe betörő napsugaraknál és az erdő illatánál kevés szebbet képzelhet el az emberfia. A természetben jártunk Nyőgér alatt: a Vadaskert erdőn.

_PTX7472-1
Fotó: Dr. Kereszty Gábor – a teljes fotóalbumhoz kattintson a képre!

A terület 1390-től Nádasdy-birtok volt. 1908-ban vásárolta meg a tehetős szombathelyi Grünwald kereskedő család második generációja, akik az Ikervár-Sótony-Nyőgér területen ezer holdat birtokoltak, szombathelyi házuk a Főtéren pedig még a mai napig áll. A család kriptát emeltetett az erdőben, ám ide nem temettek senkit. A történelem legsötétebb arca József Károlynak, Erzsébetnek és Irénnek távoli, jeltelen sírú halált szánt.

_PTX7493
Fotó: Dr. Kereszty Gábor – a teljes fotóalbumhoz kattintson a képre!

Mégis mementó, jel: a kripta máig némán nyugszik viszonylag jó állapotban, de üresen az erdő mélyén. Nem messze a kristálytiszta vízű Hóvirág forrástól. Itt készítettük a cikkhez csatolt fotóalbumot, majd történelemmel, természettel teli tarsollyal és memóriakártyával lesétáltunk a Hegyhátról a Rába öntésterületére, amelyet máig Grünwald-rétnek ismer a környéken mindenki.

? Dr. Kereszty Gábor ?

Megjegyzés: Rácz Szilvia olvasónk helyesbíti a cikkben leírtakat. Eszerint a kriptába eredetileg temettek, de rongálások miatt örök nyugalomra az 1960-as években a nyőgéri temetőbe helyezték át az elhunytakat. Köszönjük a kiegészítést!


Ha szeretné megnézni a kriptát, de nem tudja, merre találja, segítségére lesz a tájékozódásban ez a link: Geocaching.hu

A Vaskarika foglalkozott bővebben is a Grünwald család történetével