Újévi Koncert 2020

Sárvár város fúvószenekarának újévi hangversenyén 1974 óta, 47. alkalommal csendülnek fel a dallamok az újév köszöntésére. A hangversenynek a város legújabb komplexuma, a Sárvár Aréna adott otthont. Ezen új helyszín kulturális programsorozatának megnyitó rendezvénye volt az újévi koncert. Az együttest Szélesi Attila nívódíjas karmester, a fúvószenekar művészeti vezetője dirigálta, a sárvári újévi koncertek sorozatában immáron 16. alkalommal.

Közzétette: Sárvárikum – 2020. január 5., vasárnap

A hangverseny nyitányaként John Williams: Olimpiai Fanfár és téma című darabját hallhatta az arénát teljesen megtöltő ezer fős közönség. A zeneszám az 1984-es Los Angeles-i nyári olimpia hivatalos zenéje volt.
„Ezekkel a dallamokkal fejezzük ki tiszteletünket és örömünket a nagyszerű Sárvár Aréna megépülte előtt, amely a sárvári sport, mozgóképkultúra és a nagyszabású kulturális események méltó otthona lesz szeretett városunkban.” – mondta el a közönségnek a zenekar háziasszonya, Imre Ramóna műsorvezető.

Közzétette: Sárvárikum – 2020. január 5., vasárnap

A folytatásban Hidas Frigyes, magyar zeneszerző egyik legnagyobb hatású zenei alkotása, az Ünnepi zene csendült fel. Az Ünnepi zene című alkotás 1985-ben, Budapest ostromának 40-ik évfordulójára készült. A szerző a budapesti Szent István bazilika alagsorában vészelte át a harcokat – ahol édesapja orgonista volt. A mű a magyar történelem viharos évszázadait idézi. A darab végén, a himnusz dallamának motívumai, mint a felkelő nap sugarai, a jövőben való bizakodást, a reményt fejezik ki a 20. században oly sokat szenvedett magyarság számára.

Az 1966-ban született amerikai zeneszerző Samuel R. Hazo 2009-ben készült zenei alkotása a Déli Himnusz című darab, egy déli népi dallammotívumra felépítve. A mű főtémája a híres Amazing Grace-hez hasonló, himnikus, méltóságteljes, ünnepélyes, a hangszerelése pedig a modern amerikai iskolát követi. Ifjabb Johann Strauss (Déli rózsák – keringő) a „valcerkirály” apja nyomdokain haladva a bécsi keringőt igazi szimfónikus koncertdarabbá fejlesztette, lassú bevezetővel, az egymást követő keringődallamok füzérével, hatásos kódával lezárva. Fülbemászó dallamosságuk, kitűnő hangszerelésük révén, keringői, mindenhol, minden társadalmi rétegben csodálatot keltettek, amelyben még olyan zenészek is osztoztak, mint Johannes Brahms és Hans von Bülow.

Közzétette: Sárvárikum – 2020. január 4., szombat

A hangverseny első részének befejezéseként a legismertebb orosz induló eredeti koncertváltozata következett. Vaszilij Agapkin ezt a művet 1912-ben komponálta, egy katonáról szól, aki a balkáni háborúba indul és búcsúzik feleségétől. Az elmúlt több mint száz év alatt az induló dallamai meghódították a világot, és a szovjet Vörös Hadsereg egyik emblematikus indulója lett egy másfajta szöveggel. A szünet után a koncertfúvószenekar tagjaiból álló Bassiana Brass kamaraegyüttes lépett a színpadra. A Pfeiffer Milán, a Liszt Ferenc Zeneakadémia trombita szakos hallgatója által vezetett formáció, egy évvel ezelőtt alakult. Tagjai még: Cseh Dániel trombita, Dávid Krisztián kürt, Markó Bálint harsona és Dávid Ádám tuba. Előadásukban Nagle: Jive for Five című műve rézfúvós kvintettre csendült fel.

Közzétette: Sárvárikum – 2020. január 5., vasárnap

Ennio Morricone olasz zeneszerző, karmester zenei stílusa igazán széles skálán mozog. 1961 óta több mint 400 darabot írt mozifilmekhez. A klasszikus alkotásai közül az egyik legismertebb műve az 1966-os The Ecstasy of Gold „A Jó, a Rossz és a Csúf” című filmzenéje. Morricone arany eksztázisa a könnyűzenei világot is meghódította, ugyanis az amerikai metál banda, a Metallica 1983 óta minden koncertjének bevezetőjeként ezt a művet használja.

A zenekar 2019 szeptemberében egy meghívásnak tett eleget a németországi Bad Schlema városába, ahol egy klasszikus sörfesztiválon lépett fel 11 ország fúvószenekara mellett. Nagy sikerrel képviselték a magyar fúvószenét, hazánkat, és Sárvár városát. A soron következő polkát, ezen a fesztiválon ismerték meg, amely egy fiatal osztrák szerző, Martin Scharnagl alkotása. A következő műsorszámként egy könnyed csárdás csendült fel, amely a Felvidékről származik, és a szlovák népi zene vonásait is magán viseli, amely jelentős rokonságban áll a magyar népi dallamokkal, az ezer éves együttélésünk következményeként. A Klarinét csárdást Ódor Kristóf, a sárvári zeneiskola fafúvóstanára szólójával játszották. A Lokomotív GT a magyar rockzene emblematikus együttese, fénykorukat a 70-es években élték. Ekkor jelentek meg jelentős albumaik. Ezekből a dallamokból adott elő a zenekar. A továbbiakban Máhr Tivadar és Szélesi Attila új zenekari tagokat köszöntött. Fiatal, új tagok: Kovács Fanni, Kiss Mirjam, Páli Dávid, Surányi Dániel, Kocsis Máté, Szélesi Marcell, visszatérő zenész: Surányi Gábor

Közzétette: Sárvárikum – 2020. január 5., vasárnap

Az Elisabeth, Erzsébet (Sissi) császárné és királyné életén alapuló, musical. 1992-ben mutatták be a bécsi Theater an der Wienben, mely színdarab zenéjét, Lévay Szilveszter szerezte. Ezt követően pedig, az elmúlt évek egyik legnagyobb magyar slágere, a „Most múlik pontosan” című Quimby dal csendült fel. A két slágert a Sárvári Koncertfúvószenekar és Szilágyi Krisztina énekes közös előadásában hallhattuk. Hangverseny utolsó műsorszámaként egy összeállítást hallhatott a közönség a mára klasszikussá vált Hair című musical legnépszerűbb slágereiből. Kondora István polgármester újévi köszöntője után az elmaradhatatlan Radetzky-indulóval fejeződött be a Sárvári Koncertfúvószenekar újévi hangversenye.

Benkő Sándor

Benkő Sándor fotói

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons