Zöldút a Zsírzárlatnak – Lehull a lepel, kalandra fel!

Ahogy már korábban beszámoltunk róla, október elsején, hétfőn nem csak egy új hónap veszi kezdetét, hanem elstartol lapunk új életmódprojektje, a Zsírzárlat is. Ígéretünkhöz híven ma lerántjuk a leplet a két főszereplő személyéről, akiknek szinte minden verejtékcseppjét nyomon követhetik az olvasók itt a Láthatatlanon, vagy naponta a Facebookon.

alma_610

A „piros sarokban” a huszonhat éves Nyul László „Nyuszi”

Aki kezdetektől a Láthatatlan Sárvár hűséges olvasója és támogatója. Bár mindig testes fiú volt, az utóbbi néhány év alatt ijesztő mértékű túlsúlyra tett szert, amely nem csak állandó piszkálódásokra ad okot a baráti környezetében, de már az egészségét is veszélyezteti. Nyuszi három műszakban dolgozik egy lövői üzemben. Ettől a munkarendtől felborult bioritmusa sajnos hozta magával a rendszertelen étkezést, az esti lakmározásokat is, nem beszélve a mozgáshiányos életmódról. (Induló adatok: testtömeg: 115,6 kg, testmagasság: 174 cm, testzsírszázalék: 40, testtömegindex: 38,2)

A „kék sarokban” a harminchárom éves Benkő Gábor „twickkk”

A Láthatatlan Sárvár munkatársa. Az elhízáshoz valószínűleg nála is hasonló körülmények vezettek. Művelődésszervezőként a munkája velejárója a gyakori éjszakázás, ahogy hétköznapokon az irodai ülőmunka is. Testsúlyával kapcsolatban régóta jellemzi a jojóeffektus, ezidáig fogyókúrakísérleteiben kizárólag étrendi alapon, minimális mozgással próbálkozott, ez pedig hosszútávon nem vezetett eredményre. Vegetáriánus étrendjéből nem hiányoznak ugyan a zöldségek és gyümölcsök, de a sok tésztaféle, édesség és a különböző szójakészítmények súlyos nyomot hagytak a haskörfogatán. (Induló adatok: testtömeg: 89,7 kg, testmagasság: 172 cm, testzsírszázalék: 31,7, testtömegindex: 30,3)

A Zsírzárlat két főtámogatójának, az Oxygen Fittnessnek és a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdőnek köszönhetően mindkét fiú életmódja megváltozik az elkövetkező három hónapban – sőt remélhetőleg tartósan is képes lesz beépülni a mozgás a mindennapjaikba. Mindkét helyszínen a legkülönbözőbb mozgásformákat, edzéstechnikákat, eszközöket lesz lehetőségük kipróbálni gondos szakmai felügyelet és testük változásainak állandó regisztrációja mellett. A Zsírzárlat ügyét mindkét helyszín a lehető legkomolyabban kezeli, így a lehető legideálisabb a terep a változtatáshoz. Két fogyókúrázónk az edzőtermek, vizben végezhető mozgásformák terepére, mint szűz területre lép rá október 1-jén, így valószínűleg nem kevés újdonságról, ismeretlen tapasztalatokról fognak beszámolni majd bejelentkezéseikben. Talán nem is gondolná az egyszerű sárvári polgár, milyen kivételesen sok lehetőséget nyújt a város a legkülönbözőbb mozgásformák kipóbálására és űzésére – a Zsírzárlatot követve ezeket is szinte testközelből ismerheti meg az olvasó.

Bár hivatalosan csak hétfőn indul a kaland, a két résztvevő természetesen már elkezdte a felkészülést. Az utóbbi héten a helyszínekkel való ismerkedés mellett teljeskörű orvosi kivizsgáláson (vérnyomásmérésen, EKG-n, laborvizsgálaton) estek át, hogy kiderüljön, szervezetük bírni fogja-e a hirtelen változást. Szerencsére sehol nem találtak kizáró okot. Szintén kikérték dietetikus tanácsait, hogy a fogyókúrázás legáltalánosabb szabályaival tisztában legyenek. Ám ezzel az állapotfelmérésnek még nincs vége, a Zsírzárlat első napján a Nyugat-magyarországi Egyetem szombathelyi központjának új Terhelésélettani Laboratóriumában fognak elvégezni rajtuk egy részletes antropometriai vizsgálatot.

A Zsírzárlat heti rendszerességgel jelentkezik itt a Láthatatlan Sárvár oldalain, de érdemes követni az akciót a Facebook közösségi oldalon is, hiszen itt szinte napról-napra hírt adnak magukról a fogyózók, nyilvános napló formájában, fotókkal, kisvideókkal is. A cél, hogy – akár a résztvevők kurázsiján felbuzdulva – minél többen merjék megtenni az első lépést, akiknek az egészsége már régóta várja ezt.

A Zsírzárlat program fő támogatói az Oxygen Fitness és a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő.