„Luke, én vagyok az apád…” – a zsírzárlatosok a terhelésélettani laborban

Talán nem árulunk el nagy titkot azzal, ha elmondjuk, a Zsírzárlat résztvevői egészen a mai napig csak nagyon homályos elképzelésekkel rendelkeztek azzal kapcsolatban, tulajdonképpen mi zajlik egy terhelésélettani laboratóriumban – egyáltalán mit lehet megmérni a testen azon kívül, ami otthon mérleggel, vagy egy centiméterszalaggal is elvégezhető. Megtudtuk?

Aki komoly és kockázatmentes módon szeretne fogyókúrázni, annak mindenképpen javallott az általános háziorvosi állapotfelmérés mellett a testösszetételével, valamint a szív- és érrendszerének állapotával kapcsolatos méréseket is elvégeztetnie. Erre keresve sem találhattak volna alkalmasabb terepet a „zsírzárlatosok”, mint a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetem központjának Sporttudományi Intézete és a Regionális Pedagógiai Szolgáltató és Kutató Centrum által közösen működtetett terhelésélettani laboratóriumot. A mérések többek között azért kiemelkedően fontosak, mert csak ezek eredményei alapján állítható össze olyan személyre szabott edzésterv, illetve étrendjavaslat, amely leglentebb tartja a rizikófaktort a fogyókúra alatt.

Két fiatal férfi – akiknek eddigi életükben nagyjából annyi tapasztalatuk halmozódott fel a testi fittség területéről, mint a körömlakkozáséról – érthető megszeppentséggel lépett be a fertőtlenítőillatú, fehérfalú laboratóriumba, amely első pillantásra leginkább Q műhelyéhez hasonlított a rengeteg sosemlátott műszerrel felszerelve, aztán kiderült, hogy nem a James Bond-mozikhoz, hanem a Star Wars-hoz van inkább köze a helynek, de erről kicsit később…

Dr. Fügedi Balázs, a NYME egyetemi docense, a labor vezetője, kedves és karizmatikus „Hermészként” kalauzolta Nyuszit és twickkk-et a baljós szerkezetek között, majd az orvosi leletek átnézése után megadta az első instrukciókat a vizsgálatokhoz. A vérnyomás- és pulzusmérés nemvártan magas eredményt hozott, de az erős izgalom szerepe ebben minden bizonnyal nagyobb volt a testi problémákénál. Ennek ellenére egy egész héten át végzett mindennapos ellenőrzés segíthet csak kizárni a szervi elégtelenséget.

Nem elektrosokk

Ezekután egy talp- és marokérzékelőkkel ellátott pulpitus várta a delikvenseket. Az elektrosokk-készülék asszociáció első ijedelmét hamar eloszlatta Fügedi Balázs, aki nem csak nevén nevezte a kütyüt, de azt is közölte, hogy fájdalommentes a procedúra. A testösszetétel-mérőről volt szó. A gép jóval pontosabb képet ad, mint az eddigi elhízás, illetve zsírtömeg meghatározásra használt módszerek. A pulthoz állva két percig kellett mozdulatlanul, szó nélkül markolni a két fogantyút, és már printelte is a gép az eredményeket, közülük csak a legfontosabbakat kiemelve: testösszetétel (sejteken kívüli és belüli víztartalom literben, fehérje, ásványi anyag, testzsír kilogrammban kifejezve), izom-zsírarány százalékban, elhízásdiagnózis (BMI, WHR), napi kalóriaigény,… stb.

Aztán egyszercsak előkerült egy fekete maszk…

Első ránézésre valóban hasonló Darth Vaderéhez – Fügedi Balázs is csak úgy vezette fel a soron következő vizsgálatot, hogy „És most jön az, hogy Luke, én vagyok az apád…”. Kellett is a feszültségoldás a srácoknak, mert a masszív futópad, amihez a maszk kapcsolódott, semmi jót nem ígért. Természetesen a szív- és érrendszeri vizsgálat következett (külföldiek számára: a páciensek cardio-vascularis teljesítményének mérései) – méghozzá több fázisban: nyugalomban, terhelés közben, a terhelés csúcsán, és a terhelést követő néhány percben. A maszk szerepe abban állt, hogy a kilégzett levegőmintát továbbítsa a gépnek, amely analizálás után regisztrálta az oxigén és széndioxid arányát (RQ), a ventilláció és a hasznosított oxigén mértékét, kiszámolta a szív teljesítőképességét és a kapcsolódó mutatókat.

Gondos, részletes, alapos elemzés és konzultáció követte a vizsgálatokat. Dr. Fügedi Balázs az egyes adatok értelmezésével pótolhatatlan tanácsokkal látta el a „zsírzárlatosokat”, és egyben ígéretet kaptak tőle, hogy a program lezárta után ismét elvégzi rajtuk a méréseket. Az adatok összehasonlításáról természetesen a három hónap leteltével hírt ad a Láthatatlan Sárvár is, talán a legszignifikánsabb mérője lesz ez a Zsírzárlat sikerességének.

Nagy köszönettel tartozunk a NYME laboratóriumának a vizsgálatok elvégzéséért. Mindenkinek ajánljuk, aki fogyókúrát fontolgat, vagy egyszerűen csak kíváncsi a testét, fittségét illetően. A laborról bővebben itt olvashatnak »

Szintén kiemelt köszönet illeti Kiss Juliannát, a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő fittness-részlegének vezetőjét, aki segített megszervezni a laboratóriumi fogadóórát. A „zsírzárlatosok” a vizsgálatok után – terv szerint – megkezdték a munkát az Oxygen Fitness-ben is, erről a heti összegzőben részletesen beszámolunk majd. Érdemes követni az akciót a Facebook közösségi oldalon is, hiszen itt szinte napról-napra hírt adnak magukról a fogyózók nyilvános napló formájában, fotókkal, kisvideókkal is.

A Zsírzárlat program fő támogatói az Oxygen Fitness és a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő.