Fitneszterem, vagy csoportos órák? – Miért nem mindkettő?

Ha leküzdötted a nagy parát és elmerészkedtél egy fitneszterembe, láthatod, hogy nemcsak „kondigépek”, hanem csoportos foglalkozások tömkelege is kínálja magát. „Melyiket válasszam?” – merül fel a kérdés.

kettle-bell-592905_1280

Általános vélemény, hogy a súlyzók pasiknak, a csoportos órák nőknek valók. Pedig ez nem így van! Nézzük végig a lényeges jellemzőket:

Ha az egyéni munka valamiért nem szimpatikus, és társaságban szívesebben mozognál, akkor részt vehetsz csoportos foglalkozásokon is, órarend által meghatározott időben, edzői irányítás mellett. Csoportos foglalkozások alatt nem csak a klasszikus, alakformáló (elsősorban hölgyeknek összeállított) aerobik órákat értjük. Manapság több erőnléti és állóképesség-fejlesztő edzés is létezik, amelyek férfiaknak is kifejezetten ajánlhatók, ilyenek például a TRX, a spinracing, a crossfitt vagy a köredzés.

weights-817635_1280

Ezeken az órákon különféle eszközöket használnak (TRX-kötél, spinning kerékpár, kettlebell súlyok, medicinlabdák, dobogók, boksz-zsákok, ? stb.), és az egész testet intenzíven megdolgoztatják. Vannak könnyedebb, szórakoztató órák is, mint például a zumba, vagy koreografált edzés típusok, mint a step aerobik és a kangoo  (itt speciális cipőben ugrálod végig az órát). Mindezek mellett léteznek olyan újdonságok is, mint a deepwork vagy a rúdfitness, hogy csak néhányat említsek a széles repertoárból.

team-771474_1280

Persze nem kell elkötelezned magad sem a fitneszterem, sem a csoportos órák mellett, hiszen a kettőt párhuzamosan is végezheted, sőt jó időben szabadtéri edzésekkel, kocogással is kiegészítheted mindezt. A lényeg a mozgás, és az, hogy olyan tevékenységet válassz, amelyben örömödet leled, ami kikapcsol, és ahol megtalálod önmagad. Ha kitartó vagy, és a napi rutinod részévé teszed mindezt, akkor az eredmény is hamarosan látható lesz majd.

Kertész Mónika (Iridium Fitness)

iridium_banner