Zsírharang – a Zsírzárlat első heti összegzője

Átgondolni sem könnyű, mennyi minden történt a héten a Zsírzárlat projekt résztvevőivel. Az október 1-jei start meglehetősen intenzívre sikeredett, rengeteg új inger érte a fogyózókat, rengeteg új tapasztalatot, ismeretet szereztek, és egyelőre nagyon jól állják a sarat. 

Az első héttől sokat vártunk, hiszen – akármennyire is jól előkészített egy program elméletben ?, mégiscsak a gyakorlat mutatja meg, mennyire működőképes a forgatókönyv. Nem tudtuk, hogy hat majd „pácienseinkre” a terhelés fizikai és mentális oldalról, nem tudtuk azt sem, hogyan befolyásolja majd munkahelyi teljesítményüket az életükbe frissen beintegrált műsorszám, a mozgás? Lássuk hát az első hét krónikáját, csak a lényeget kiragadva. (Nem győzzük hangsúlyozni, hogy a zsírzárlatosokkal napi kapcsolatba a program Facebook-csatornáján keresztül lehet kerülni, ahol nem csak napi élményeiket olvashatjuk fotókkal dokumentálva, hanem kérdésekre is szívesen válaszolnak.)

 2012. október 1. (hétfő) – az első nap

A nap a Nyugat-magyarországi Egyeten SEK Terhelésélettani laboratóriumában kezdődött egy igen alapos állapotfelméréssel, testösszetétel-vizsgálattal, de mivel erről már részletesen beszámoltunk a Láthatatlanon, ezt most átugorjuk az összefoglalónkban. Aki esetleg kihagyta az – egyébként igen tanulságos és minden fogyókúrázó, sportoló számára erősen javallott – vizsgálat-sorozatról készült írásunkat, itt pótolhatja a hiányt: ?Luke, én vagyok az apád?? – a ?zsírzárlatosok? a terhelésélettani laborban

Késő délután már nagyon várta a szombathelyi laborból érkező „kollégákat” az Oxygen Fitness, ahol első napirendi pontként természetesen a frissen megkapott élettani adatokat tanulmányozták át az edzésvezetőkkel (Kriszti, Móni, Csaba), majd azonfrissiben be is hajtották fejüket a terem – számukra akkor még misztikus – gépeinek igájába. Fontos megjegyezni, hogy az Oxygen trénerei az edzésterv összeállításánál és a gyakorlatok végzése közben is kiemelt figyelmet fordítottak a vizsgálatok során mért adatok esetleges kockázataira (magas vérnyomás, szapora pulzus), és folyamatos ellenőrzések mellett engedték csak a terhelés mezejére a zsírzárlatosokat.

Súlyzók és kardiogépek

Az első bálozás nem elhanyagolható hozadéka, hogy a fitnesztémában teljesen járatlan delikvensek alapvető információkat kaptak a gépekről és a különböző edzésformákról, amelyek minden további munkájuk tudatos felépítményének fundamentumaivá váltak. A két legfontosabb megközelítés, a súlyzós és kardiovaszkuláris (a továbbiakban csak kardio) edzésprogram. Míg a súlyzós edzés lényege értelemszerűen az erősítés, az izomtömeg-növelés, addig a kardioé a vérkeringés és a pulzus felgyorsítása különböző aerob mozgásokkal, és persze ezáltal a kalóriaégetés. A kalóriaégetés egyik meghatározó tényezője viszont a felgyorsult anyagcsere, a mozgás hatására történő fokozott energiafelhasználás, ez a jelenség pedig jóval tovább marad fenn az erősítő, mint a kardioedzések befejezte után. Ezért zsírzárlatosainknak is azt javasolták a trénerek, hogy a kettő megfelelő arányú kombinációjával érdemes az optimális zsírégetés, az egészséges életmód felé menetelniük.

Az első nap terve szerint a kardiós bemelegítés után a következő izomcsoportok megmozgatására összpontosítottak a fiúk: mellizom, hátizom, vállizom, bicepsz, tricepsz, hasizom, combfeszítő, -hajlító és vádli izmok. Minden egyes izomhoz külön gép állt rendelkezésre, amelyen persze az első és legfontosabb a szabályos végrehajtás elsajátítása volt, ami nem is ment olyan könnyen – pláne azoknál a gyakorlatoknál, ahol útban volt az a bizonyos pocak? Derekas helytállás után 20 perc kardiós levezetés következett enyhe fokozatra állított futógépen. „Már ahogy a feladatoknak nekiálltunk tudtam, hogy ez most nem egy koncert előtti laza sétálás lesz az italbolt felé, hanem itt tényleg rendesen megdolgoztatnak minket.” ? Nyuszi a Zsírzárlat Facebook-oldalán. Az Oxygen Fitness felszereltségét TechnoGym márkájú gépek alkotják, és mind az erősítő, mind a kardiogépekről elmondható (tapasztalat alapján is), hogy a kialakításuknál messzemenően figyelembe vették az izületek kímélését, és a gépeken különösebb szakértelem nélkül is jól átmozgatható számos kritikus izomcsoport. Minden gyakorlat után nyújtások következtek, majd egy rövid szaunával zárult résztvevőink első napja.

Mentális oldal és közérzeti faktor

A leves igazi próbája az evés. Sokminden eldől, amikor egy új, gyökeresen megváltoztatott életformát néhány nap távlatából tesztelünk. A zsírzárlatosok minden előzetes félelmük ellenére sem fáradtabbak, sem ingerültebbek nem lettek az első napok után (pedig étrendjükben is radikális változások történtek), sőt: épp ellenkezőleg. Javult közérzettel, némileg könnyebb mozgással és – ami a legmeglepőbb volt számukra – jobb munkabírással nyugtázták a Zsírzárlat első áldásos hatásait. „Felvirradt a nagy nap, a Zsír katonái újra együtt vannak. Reggel óta megszállták a várost, amerre nézek, konditermet látok!” – Nyuszi Ossian-parafrázisa a Zsírzárlat Facebook-oldalán.

Az egyedüli visszás pont az igen erős izomláz volt, de ez valószínűleg elkerülhetetlen, ha valaki a mozgás teljes hiányából rendszeres sportolásba kezd. „Csodálatos, hogy hány különböző izom tud iszonytató fájdalmat okozni még egy egyszerű kabátbabújáskor is? Welcome, izomláz!” , „Mintha betontömbök nőttek volna minden végtagomra, minden izmomra.” – twickkk a Zsírzárlat Facebook-oldalán.

 

2012. október 3. (szerda) – első nap a Sárvárfürdőn – Mi az a Polar óra?

A szerdai Fürdőbeli debütáláskor az izomlázával még erősen küzdő fogyópáros elsőként ismét vérnyomásméréssel kezdte, majd egy – a továbbiakban a projekt teljes ideje alatt segítőtársukká szegődő – különleges eszközzel, a Polar órával való ismerkedéssel folytatta (mielőtt a TRX-edzés fogaskerekei elkapták volna a grabancukat). Az óra megtanulja, és megjegyzi a zsírzárlatosok fő paramétereit (életkor, nem, testsúly, testmagasság, az utóbbi félévben végzett mozgás rendszerességének mutatója), majd hozzászinkronizálja magát egy a mellkasra erősített kardio övhöz, amely folyamatosan érzékeli a szív összehúzódásakor kibocsátott „elektromos jelét”, ezzel pontosan képes meghatározni a percenkénti pulzusszámot. A betáplált adatok alapján a Polar óra két kiszámított szélsőérték között tartja a pulzust, ebben a tartományban minősíti a legideálisabbnak a zsírégetést, és egyben megakadályozza a szív túlterhelését is. Teszi ezt úgy, hogy az ideális saját zóna alatt, vagy felett mért pulzusszám esetén pittyegni kezd, figyelmeztetve viselőjét a fokozottabb, vagy a mérsékeltebb erőbedobásra.

 A TRX és a Polar óra első találkozása a Zsírzárlatosoknál

Mondanunk sem kell talán, hogy a Zsírzárlat párosa és a Láthatatlan Sárvár teljes stábja is kérdően nézett, amikor a megtervezett program szerinti TRX-edzésről először tudomást szereztek. Aztán hamar lehullt a lepel erről a végtelenül egyszerű, de annál hatékonyabb edzésformáról, amely a páciens saját testsúlyát használja fel az erősítéshez (Total-Body Resistance eXercise). „A súly az az erő, amellyel egy adott test nyomja az alátámasztást, vagy húzza a felfüggesztést.” – tanultuk annak idején fizikából. Hogy valójában mi is ez az erő, azt viszont egy TRX-gyakorlatsorozat után mindenki keményen megérzi saját magán. Külső szemmel pedig nem tűnik ijesztőnek, ahogy két heveder fogantyújába kapaszkodva egyszerűnek látszó gimnasztikai gyakorlatokat végeznek, a fogyókúrázóink Polar órái viszont már az edzés első néhány percében vad csipogásba kezdtek – jelezve, hogy máris túllépték a saját zónájuk maximális pulzusszámát.

Zsírharang – a Zsírzárlat első heti összegzője 

Ahogy az erősítő edzések, a TRX-gyakorlatok is egyes izomcsoportokra koncentrálnak meghatározott sorrendben. Ahogy a gépeken, itt is dolgozott a mellizom, hátizom, vállizom, bicepsz, tricepsz, a hasizom és a combizom, csak éppenséggel nem a súlyok oszlopján kellett stifttel beállítani a terhelés mértékét, hanem a test saját súlya adta ezt a terhelést a dőlésszögének függvényében. Komplex izommunka ez, hiszen nem csak az izolált izomcsoport mozog, közben ugyanis folyamatos koordinálás is szükséges ahhoz, hogy a páciens ne veszítse el az egyensúlyát a hevederkre függeszkedve. A két zsírzárlatos többször is „eltört” az egyórás gyakorlat során, érdekes módon Nyuszi (aki a nagyobb súlyfelesleget cipeli) bírta jobban twickkkhez viszonyítva, valószínűleg jobb a jelenlegi erőnléte. Zoli, az edző mindenesetre megnyugtatta és motiválta a párost azzal kapcsolatban, hogy ez az erőnlét hétről-hétre fog érezhetően javulni, majd levezető kardiogyakorlatként futógépre küldte őket.

Úszás és szauna

A TRX megpróbáltatásai után felüdülés volt, amikor az órákból Zoli edző kiolvasta a fiúk által elégetett kalóriamennyiséget, ami igen biztató eredményeket hozott. Nyuszi 1314, twickkk 1092 kalóriát küldött „máglyahalálra”.

2012. október 4. (csütörtök) – második nap az Oxygen Fitnessben

Az Oxygenbe már ismerősökként visszatérő fiúk (Polar) órát egyeztettek edzőikkel, majd az első alkalommal elkezdett edzéstervet folytatták az erősítő gépeken. Csaba edző elmondta, külön szerencsés a páros felállás, mert a későbbi önálló tréningek során remek gördülékenységgel lehet majd végezni a gyakorlatokat úgy, hogy míg Nyuszi edz, twickkk regisztrálja az adatait a naplóba, és viszont. Kialakuló rutinjuk a gépek között érdeklődő kíváncsisággal párosult, és már a mozgás határozottan érezhető örömével hajtották végre a múlt alkalomhoz képest alternatív feladatokat. A levezető kardio már gyakorlottan zajlott, Kriszti edző már csak felügyelte, ahogy a résztvevők önállóan állították a futógép meredekségét, sebességét a Polar órájuk instrukcióinak megfelelően. Az edzési naplóba itt mégszebb eredmények, Nyuszinál 1637, twickkknél 1124 odaveszett kalória került.

Az életmódváltók szombatj ugyan szabad lett volna, de úgy döntöttek, kihasználják az októbert meghazudtoló jóidőt, és szívnak magukba egy kis oxigént a Csónakázó-tó gyönyörű környezetében. Erről külön bejegyzésben írtunk itt ?

2012. október 7. (vasárnap) – második nap a Sárvárfürdőn

A délelőtti edzés ismét újdonságot hozott a fürdőben: Aquajogging. Nyuszi és twickkk derekára és bokáira szivacsöv került, ennek köszönhetően úgy lebegtek a vízfelszínen, mint egy horgászúszó. Betti edző a szárazföldön mutatta be a különböző joggingmozgások eredetijét, ezt kellett a fiúknak lekövetniük – megharcolva a víz közegellenállásával. Meglepő, mennyire képes megszaporítani a pulzust egy ilyen végképp egyszerűnek tűnő vízigyakorlat: a Polar órák többször közbeavatkoztak, a mozdulatokat pedig nem is volt olyan könnyű véghez vinni vízi környezetben. Bár ezúttal 1000 alatt maradt a kalóriaégetés, kellmes vasárnap délelőtti edzésen van túl a Zsírzárlat párosa.

Porbahulló előítéletek – mindenki kedves és segítőkész

Lényeges szempont, hogy a zsírzárlatosok előítéletei, félelmei egyetlen esetben sem igazolódtak be. Bár teljes egészében felvállalták a programot, kezdetben kicsit mindegyikük tartott attól, hogy a testük karbantartásával rendszeresen foglalkozó fitneszterem-látogatók szemében esetleg nevetséges lesz jelenlegi elhanyagolt, túlsúlyos testük, esetlen buzgalmuk. Ennek is szöges ellentéte történt: mindenütt kedvességgel és támogató ösztönzéssel találkoztak, a legtöbb esetben már a Zsírzárlat programról is hallottak a törzsvendégek, akik fontosnak és nagyszerű ötletnek tartják a formabontó életmódváltást. Mindkét fő helyszín vezetői, alkalmazottjai pedig minden elváráson felüli barátsággal és odafigyeléssel kezelik magát a Zsírzárlatot és annak résztvevőit.

Sok biztatás és pozitív visszajelzés az olvasóktól, csatlakozók

Nem hagyható szó nélkül az a folyamatos inspiráló figyelem, amely a Zsírzárlat párosát biztatja, bátorítja folyamatosan a program egyre népesebb Facebook-csatornáján. A fogyózók így már nem csak saját magukért, hanem követőikért is felelősséget érezve vehetik az akadályokat, ami igen jelentős segítség. Szintén nagy öröm, hogy szerkesztőségünk már több csatlakozóról is tudomást szerzett, akik Nyuszi és twickkk példáján felbuzdulva maguk is lépéseket tettek az egészségesebb életmód felé. Pontosan ez volt a projekt célja! A páros minden héten tart kocogást a város valamelyik zöldövezetében, amelynek időpontját a Facebookon egyeztetik az olvasókkal, és nagy szeretettel várnak minden vállalkozókedvű csatlakozót, de ugyanígy szívesen találkoznak az olvasókkal a heti edzéseken is, hétfőn és csütörtökön az Oxygen Fittnessben, szerdán és pénteken a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdőben. Együtt mindenkinek könnyebb!

Hajrá, további Zsírzárlat-együttműködők!

A Zsírzárlat várja további partnerek jelentkezését, akik szívesen csatlakoznának az egyre sikeresebb programhoz. Bioüzletek, éttermek, sportszerboltok együttműködése is gyümölcsöző lehet a projekt során, természetesen nem anyagi jellegű támogatás a tárgyalóalap!

A Zsírzárlat program fő támogatói az Oxygen Fitness, a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő és a NYME-SEK Terhelésélettani laborja.