Zsírharang II. – összegző a Zsírzárlat második hetéről

A második hetüket tapossák a Zsírzárlat, a Láthatatlan Sárvár életmódváltó projektjének résztvevői. A heti beosztás lassacskán rutinná válik, az izomláz eltűnik, mint ahogy valószínűleg eltűntek már az első kilók is, de az első mérlegelés még hátra van.

Az Oxygen Fitness-ben már önállóak?

Hétfőn és csütörtökön már csaknem teljesen önállóan edzettek a fiúk, néhányszor kellett csak segítséget kérniük ?mentoraiktól?. A megkapott edzési naplók feljegyzett adatai és információi alapján a feladatuk az eddigiek során megmutatott izomépítő gyakorlatok tovább folytatása – ha bírják, nehezebb súlyokkal, több ismétléssel. A páros remekül dolgozott össze, amíg egyikük a gyakorlatokat végezte, a másik számolta és regisztrálta az adatokat. Hogy a környezet már nem teljesen idegen számukra, az is jelzi, hogy már nem csak furcsa, misztikus gépeket látnak a teremben, hanem egyre többet felismernek közülük, és hozzá tudják kötni valamelyik izomcsoporthoz. Persze nagy hangsúlyt helyeztek a kardioedzésekre is, bemelegítésként és levezetésként is tekertek, tapostak a gépeken, a Fürdőből kapott Polar órák utasításait követve.

Ragadós?

Szintén fontos és örömteli, hogy példájuk ragadósnak tűnik, a Zsírzárlat követői közül már többen jártak a projekt indulása óta az Oxygen Fitnessben, a csütörtöki edzésen például együtt mozogtak egyik lelkes csatlakozójukkal. Érdekes, hogy milyen kevés is elég ahhoz, hogy lassacskán egy szoros közösséggé nője ki magát az életmódváltás fontosságát érzők csapata. Csak egy apró fordulat a napirenden, és máris megnyílik egy sokkal egészségesebb élet ajtaja. Az éledő közösségről bővebben viszont kicsit később, előbb nézzük, mi történt a héten a másik fronton.

TRX és Superset

A Sárvárfürdőn a szerdai nap Zoli edző keze alatt dolgoztak a zsírzárlatosok. Nem lehet elégszer kiemelni a kardiós bemelegítés fontosságát, itt is 20 perc biciklivel csaptak bele a történetbe. Ezután TRX és egy úgynevezett superset edzésforma következett, amely elsősorban az egyes izomcsoportok megdolgoztatásával emészti fel az energiát, közben maximális vérellátást biztosítva az izmokban. A TRX-ről, a múlt hét óta már mint kedves ismerősről megtudták, hogy az egyszerű szerkezetet még az Egyesült Államok tengerészgyalogosai is használják, olyannyira hatékony és praktikus.

Nem pókháló, vibrációs tréner!

A szerdai edzésen egy új eszközt is kipróbáltak, a vibrációs trénert, amelyen egyelőre nyújtógyakorlatokat végeztek. Az eszköz első blikkre egy nagy pókhálóra emlékeztet, előtte egy kis pulpitussal. A pulton állva lehet belekapaszkodni a pókháló szálaiba, miközben az egész szerkezet elkezd (előre beállított frekvencián) rezegni. A fiúk 40 Hz-et kaptak, ez ideális lazításra, és ennek földrajzi, biológiai okai is vannak. A Föld központjában lévő vasmagkristály rezgési frekvenciája szintén 40 Hz (másodpercenként negyvenszer pulzál), ahogy az emberi agy (elménk legaktívabb és legkreatívabb béta állapotában) is 40 Hz körüli béta-hullámokkal pulzál, magyarul ilyenkor a Föld belső magjával rezonálunk. A rezgő nyújtógyakorlatok Nyuszi és twickkk szerint nagyon hatékonyak és semmihez sem hasonlító érzést keltőek voltak.

A Sárvári TV is kilátogatott

Időközben megérkezett a Sárvári Televízió stábja is, és a helyszínen készítettek is egy gyors interjút a résztvevőkkel, amely szombaton került adásba. Egyben megígérték, hogy a projekttel kapcsolatos következő televíziós bejelentkezés helyszíne az Oxygen Fitness lesz, hogy egyenlő módon tűnjön fel a képernyőn a Zsírzárlat mindkét főtámogatója.

Aquajogging – Level 2

A vasárnapi menü ehéten is aquajogging volt a Fürdőben, ezúttal tovább gondolt gyakorlatokkal. Magát a mozgásformát kezdetben gyógytornászok alkalmazták egyébként operált betegeknél, de hamar népszerűvé vált, mint edzésmód is, elsősorban idősebb, vagy túlsúlyos betegeknél. Az aquajogginggal elkerülhető az izmok oxigénhiányból eredő savasodása, és kiküszöbölődnek a szalagszakadás és az izületi fájdalmak kockázatai is. Zsírzárlatosaink az élő példák arra, hogy a víz alatt is lehet azonban olyan gyakorlatokat végezni, amellyel megközelítik a Polar órájuk által kijelölt felső pulzushatárt.

Hóvégén mérlegelés és számadatok

A fogyókúrázók testi és mentális állapota, közérzete a héten is nagyszerű volt. Érezhetően könnyebben mozognak, és az intenzív igénybevétel ellenére nap mint nap tovább maradnak fittek. Jó kedélyüket nem korlátozzák az étkezésbeli megkötések sem. Több olvasónk jelezte, hogy kíváncsi lenne a számszerű adatokra is. Nos, az első hónap letelte után mérlegelés következik, ami után részletesen közöljük majd az első eredményeket. Szintén nyilvánossá tesszük az első hónap elégetett kalóriáinak részletes krónikáját is.

Igazi futócsapat alakul

Szintén örömteli, hogy a zsírzárlatosok eheti szombat délutáni kocogására már (egy kutyával együtt) hatan is csatlakoztak! Nagyon kellemesen és jókedélyűen telt el a délután. Itt nincs versengés, nincsenek még csak azonos képességű futók sem, csak egy közösen eltöltött óra, ami után sokkal jobb közérzettel mentek haza a kocogók, mint ahogy érkeztek. Továbbra is várjuk a vállalkozó szelleműeket, a személyes jelenlétnél nagyobb biztatást nem tudunk elképzelni sem a srácok, sem a még távolmaradó vacillálók számára. Jövő szombaton egyébként a Sárvári Néptánckör tagjai is beígérkeztek a csapatba egy szimpátiafutás erejéig.

Hajrá, további Zsírzárlat-együttműködők!

A Zsírzárlat várja további partnerek jelentkezését, akik szívesen csatlakoznának az egyre sikeresebb programhoz. Bioüzletek, éttermek, sportszerboltok együttműködése is gyümölcsöző lehet a projekt során, természetesen nem anyagi jellegű támogatás a tárgyalóalap!

A Zsírzárlat program fő támogatói az Oxygen Fitness, a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő és a NYME-SEK Terhelésélettani laborja.