A Sárvárikum (korábban Láthatatlan Sárvár) rövid története

Utoljára frissítve: 2016. április 19.

LS_1
Láthatatlan Sárvár 1.0 – programok laprész (2006?2009)

2006. tavaszán egy ingyenes blogszolgáltató felületen, a freeblogon, néhány sárvári fiatal beregisztrál egy oldalt Láthatatlan Sárvár néven, és szubjektív, köznyelven írt kommentárokat kezd publikálni a sárvári városi programokhoz kapcsolódóan. A „láthatatlan” jelzővel arra akarnak utalni, hogy a blogjukon vállaltan azokat a kulturális programokat priorizálják, amelyek a város és a megye egyéb médiumaiban (akkor) láthatatlanok, mellőzöttek. A blog indulásakor a városi művelődési központ programjainak nincs semmilyen más önálló megjelenési felülete a világhálón, a blog etéren hiánypótló.

LS_galeria
Láthatatlan Sárvár 1.0 – galéria laprész

2007. év elejére a blog köré egy egész közösség alakul – fiatalok, akiket érdekel a kultúra, fiatalok, akik verseket, novellákat írnak, rajzolnak, zenélnek. A Láthatatlan blog kísérletet tesz az amatőr alkotások közreadására aloldalak formájában, egyben elindítja a Láthatatlan Tea-szerdákat minden hét szerdáján a Nádasdy-vár pinceklubjában, ahol nem csak aktuális témákat boncolgatnak tea mellett, de lerakják az alapjait a blog átalakításának, a szubjektív, hétköznapi nyelven írt kommentárok átformálódnak igényesebb nyelvezetű publikációkká, egyre inkább előtérbe kerül a teljességre való igény, lehetőség szerint minden fontosabb eseményről hírt akar adni a honlap. A tea-szerdák 2010-ig működnek, majd átmenetileg elalszanak.

LS_irodalom
Láthatatlan Sárvár 1.0 – irodalmi laprész

2009. augusztusára, többhavi munka után elindul a tervezett honlap, a Láthatatlan Sárvár 2.0-s változata, amely már nem blog, hanem egy önkéntes alapon szerkesztett és karban tartott kulturális magazin. Ekkor rögzül a struktúra, elkülönülnek a programbeharangozók és a publikációk, tudósítások, megjelennek a fotó- és videógalériák, interjúk készülnek a sárvári zenei élet személyiségeivel, kiterjedt archívumot kezel a lap. A Láthatatlan még ezévben együttműködési megállapodást köt a Sárvári Média Nonprofit Kft-vel (Sárvári Hírlap, Sárvári TV) és a Vaskarika.hu régiós portállal. A megállapodás értelmében a Láthatatlan Sárvár publikációi időközönként megjelennek a két másik médium felületein is, egyben a Láthatatlan Sárvár is átemel releváns tartalmakat tőlük.

2009_Ls_2_0
Láthatatlan Sárvár 2.0 (2009?2012)

2010-re a látogatottság megemelkedik, élő fórumot kezel az oldal, amely ezévben kezd átirányulni a facebook közösségi oldalra. A Láthatatlan is elindul a facebookon, hírt ad a frissítéseiről, eseményeket hoz létre és kezel, nagyszámú követővel rendelkezik.

Screen shot 2016-04-02 at 11.46.37 PM
Láthatatlan Sárvár 3.0 (2012?2016)

2011-ben, a „kék ruha” hároméves működése után ismét felmerül az igénye egy újabb felület létrehozásának. Három év alatt sok felgyülemlett tapasztalat van már a szerkesztők kezében, az „ahogy épp sikerül” munka helyére lép a tudatos megszerkesztettség, az esztétikai és ésszerűségi igények, sok új ötlet megvalósítása. Az új felület 2012. július 28-ára készül el, ekkor mutatják be a szerkesztők a Nádasdy-vár házasságkötő termében a Lehetőségek Napja nevű összművészeti találkozó részeként. A Láthatatlan Sárvár már nem a freeblogon üzemel, önálló motorja van, és lapcsalád-szülővé válik: az Alternatív Zenei Klub, a Nemzetközi Folklórnapok és honlapokat a Láthatatlan szerkesztősége kezeli, arculatukat tekintve is szoros rokonságban állnak egymással. A honlap 3.0-s változata meghozza az áttörést, egyre több elismerő vélemény érkezik, egyre több olvasót nyer meg az oldal, és már nem csak a fiatal korosztályból.

sarvarikum_screenshot
Sárvárikum (2016? )

Időközben nagyon felgyorsulnak a változások az informatika terén. Általánossá válik a szélessávú internet, a háztartásokban egyre nagyobb teljesítményű számítógépek jelennek meg, elérhető árúvá válnak a nagy méretű és felbontású képernyők, hódítanak az okostelefonok és tabletek. Mindezek persze új igényeket és elvárásokat is támasztanak: a gyorsabb internet, a nagy képernyők nagyobb képek használatát teszik lehetővé, az okostelefon- és tabletfelhasználók pedig már joggal várják el, hogy a tartalom alkalmazkodjon az eszköz kijelzőjéhez. Ezek szerint a szempontok szerint születik meg a történet következő állomása, a Sárvárikum. Igen, a név is változik, hiszen egyre inkább okafogyottá válik a hosszú és körülményes „láthatatlan” jelzőt eröltetni, ráadásul (főleg idegenek számára) rendszeresen magyarázatra is szorult. A Sárvárikum egy szóval fejezi ki mindazt, amiről a magazin szól: Sárvárhoz kötődő, a hely adottságaihoz és szellemiségéhez kapcsolódó értékek gyűjtőhelye.