Gaál Tamás tárgyjátékai a galériában

Gaál Tamás Munkácsy-díjas szobrászművész „Tárgyjáték – Szegmensek” című kiállítása nyílt meg a Galeria Arcisban. A tárlatot Kondor János festőművész, galériavezető nyitotta meg. Sárváron is több köztéri szobra található, mint például a várparkban a Holokauszt emlékmű, a Hild parkban a Sylvester János emlékmű, vagy az Országzászló kő-fém plasztikája. Néhány idézet a sárvári gyökerekkel rendelkező művész munkáinak méltatásából Kondor János megnyitó beszédéből: „Szót kell ejteni díjairól, hisz 1994-től Munkácsy- díjas szobrász, majd 2006-ban az Érdemes Művész címet is megkapja. Tulajdonosa a szobrászok által odaítélt Szobrász babérkoszorúnak és nem mellesleg négy éve Sárvár város Díszpolgára.
Pedagógiai munkássága is jelentős, több évtizede tanít Pécsett a PTE Művészeti karán, a szobrász tanszéken. Két alkalommal, közel tíz évig a szobrász tanszék vezetője. A tanítás számára egyet jelent a művészi szabadság és a látásmód átadásával.”
„A köztéri alkotásai (egyedi művek) mellett témáit nagyobb részt sorozatokban dolgozza fel. Az elmúlt három évtizedet olyan ciklusok fémjelzik, (a teljesség igénye nélkül) mint a Testek, Imaginárius terek, Kapcsolatok, Kerti anzix, Kádak, Köz-test…sorozatok. Ráadásul a kisplasztikák mellett készít montázsokat, szobrászrajzokat és különböző alkalmakra szép bronzérmeket, díjakat. Sárvár város kitüntetéseit, köztük a Barabás emlékérmet is Tamás jegyzi.”
„A zárt és nyitott formák együttes használata az újabb műveknek is meghatározója, ez jól megfigyelhető az itt kiállított munkákon . A Tárgyjáték sorozata az utóbbi 3-4 évben készült, acélból hegesztett illetve öntött technikával. Két köztéri alkotása itt is látható a galéria terében. A tárgyjáték szobrai szép példák a fénnyel teli tárgyábrázolásra, amikor nem látjuk a belső felét a szobornak. A szobrász játszik a külső és belső tér, illetve a különböző léptékek összekapcsolásával, saját világot teremtve. A kompozíciókban nagy szerepet szán a feszültségnek, a kisebb- nagyobb léptékeknek és a formák tükröződésének.
Szép számmal láthatók figurális vonalrajzok a tárlaton, jelentősen eltérnek a korábban megismert szerkezetes szobrászrajzoktól. Naplószerű, talányos jegyzetek, számomra kicsit Déry Tibor: Újabb napok hordaléka című írását idézik.
A rajzokon megjelennek személyes környezetének szereplői, hétköznapi tárgyak, különös szerkezetek, érdekes tárgykapcsolatok, szokatlan nézőpontok, enteriőrök, álmok. Játék a tárgyakkal, játék a léptékkel. Gaál Tamás mindig előjön valami újjal, valami tőle szokatlan kifejezésmóddal.”
Fotó: BS

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons