Pendülés 68 húron

A hangszernek meg kell adni a tiszteletet
 
 

Negyven éve zenél Kóta Pál – 14 féle húros hangszeren varázsolja elő a dallamokat. Az érettségi után meteorológus szeretett volna lenni, de az élet messze sodorta kedvenc mesterségétől. Hobbija a zenélés lett. Brácsával kezdte egy cigányzenekarban, ahol a mesterektől sokat tanult, majd „C” kategóriás vizsgát tett hegedűből. A népi- és cigányzene mellett nagyon megszerette a country zenét, amihez viszont már gitáron is meg kellett tanulnia. Mivel Körmenden született, nem kerülhette ki a Béri Balogh Ádám országos hírű táncegyüttes zenekarát. Szintén még Körmenden megalapította a Fergettyű zenekart. Ezt a nevet még kétszer „klónozta” más-más zenekari felállásokban Sárváron. Nagy sikereket értek el Fergettyű formációban, amikor megzenésített verseket adtak elő országos versenyeken. Szinte felfoghatatlan volt számukra, amikor Nagymaroson országos első helyezést ért el a csapat. Aztán – mint már sokadjára – a bűvös hetedik évben megszűnt a zenekar. Pali hosszú időt töltött el a szintén országos, sőt nemzetközi hírnévnek örvendő Regös zenekarban. Az öt éve alakult Herpenyő zenekart idén hagyta el. Azt mondja, negyven éve zenél zenekarokban, itt az ideje, hogy „nyugállományba” helyezze magát. Természetesen, ha felkérik a karakterébe illő zenélésre, akkor azt szívesen vállalja. Szívesen muzsikál a Nádasdy Történelmi Fesztivál rendezvényein, ahol szinte már a rendezvény meghatározó arca is lett. Mivel Sárváron alkotott és hunyt el Tinódi Lantos Sebestyén, legkedvesebb formációja a XV. századot idéző koboz és a hozzá tartozó viselet. A fellépésekkor nemhiába aposztrofálják „Tinódi uramnak”. Hangszerével, a kobozzal megtalálta önmagában Tinódi Sebestyént.
A zeneszerszám és a zene még nem elég a mai világban, adni kell a hiteles megjelenésre is. Mindig az egyes hangszerekhez illő viseletben lép fel. A hegedűhöz, a klasszikus gitárhoz például elegáns öltönyviselet illik, a 12 húros gitárhoz country-öltözék dukál kockás inggel. A csellóhoz, nagybőgőhőz – megtisztelve a hangszert – szintén elegáns, ünnepélyes viselet passzol. Ezekhez persze társul a kalap, a süveg, attól függően, hogy milyen korszakot, milyen stílust idéz meg.
Kóta Pali egyik kedvenc időtöltése a várak kutatása, megismerése. Szereti Erdélyt, az ott élő embereket. Meghatja, hogy megérkezésekor még mindig ízes magyarsággal köszöntik és barátsággal fogadják – több száz kilométeres határon túli utazás után.
Fia, Balázs követte édesapja nyomdokait, aki a Nemzeti Filharmonikus zenekarban gordonművészként tevékenykedik.

Benkő Sándor képriportja

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons