„Utazni muszáj” – Markó Péter útikönyvének bemutatója

Kondor János, a könyvbemutató házigazdája négykötetes szerzőként köszöntötte Markó Pétert, a Nádasdy-vár Művelődési Központ és Könyvtár igazgatóhelyettesi posztjából nemrég nyugdíjba vonult munkatársát, majd átadta a szót dr. Pusztay Jánosnak, aki a beszélgetést vezette.

marko-peter-konyvbemutato-1
Cooper fotói

Dr. Pusztay János, a Nyugat-magyarországi Egyetem Príma Primissima-díjas professzora egyben a kötetet kiadó Genius Savariensis Alapítvány létrehozója is, amely alapítvány Genius Loci nevű sorozatában jelent meg Markó Péter korábbi, önéletrajzi kiadványa is. „Utazni muszáj” – hangzott el a bemutató során többször is. A világ értő megismerése nem csak tájékozottságunkat szélesíti, hanem megakadályozza azt is, hogy provinciális szemléletűvé váljunk, és elkezdjük magának a világnak gondolni saját szűkebb értelemben vett környezetünket – mondta el Pusztay János.

marko-peter-konyvbemutato-14

Majd rátért, nem hagyományos útleírásokat, hétköznapi kalandokat közvetít Markó Péter „Napnyugati jövés-menés” című útikönyve, nem csak arról szól, hol, melyik autópálya vezetett a célhoz. Ennél sokkal többre vállalkozik: a mélyebb értelemben – az érzelmi mellett hely-, társadalom- és művészettörténeti nézőpontból is – megélt élmények összességének átadására, amely sajátos módon terjeszti ki az olvasó ismereteit. Persze nem mentes a könyv a könnyedebb megközelítésektől sem. A templomok, történelmi épületek, tájak mellett a szerzőt nem kevésbé érdeklik az egyes nemzetekhez kapcsolódó gasztrokulturális sajátosságok, a jó sörök, whiskey-k is – természetesen a történelmi háttérinformációikkal, kapcsolódási pontjaikkal együtt.

A nyelvész professzor számára szintén külön érdekességet jelentett a könyv „Frankfurti jegyzetek” fejezetsorozata, amelyben a szerző – ottani családi kapcsolatai okán – többször ír unokája többnyelvű közegben való beszédfejlődéséről, saját pidzsin-szerű, néha megmosolyogtató gyereknyelvéről.

marko-peter-konyvbemutato-3

A könyvborítón Markó Péter egy függőhídon kel át. Dr. Pusztay János felvetette, ez a híd akár szimbolikus jelentőségű is lehet. Jelképezheti az átjárást a napnyugati és napkeleti részekre szakadt Európa között. Ezen a hídon sokszor kellett kapaszkodni, hogy a történelem széljárásai le ne fújják onnan az átkelni vágyót. A könyvbemutató végül az útleírásokhoz kapcsolódó anekdotázással és persze dedikálással zárult a Nádasdy-vár házasságkötő termében.

? Benkő Gábor ?