Büszkének lenni ér – sárvári írónő regényét mutatták be a könyvtárban

Sárvár szerencsére nem szűkölködik helyi kiadványok megjelenésében, évről-évre mutatkoznak be városi vagy regionális szinten elérhető ismeretterjesztő kötetek, monográfiák vagy itteni művészek magánkiadású könyvei. Az viszont már ritkább, hogy egy Sárváron élő alkotó regényét országos terjesztésben, nagy példányszámban adják ki. Demi Kirschner Öld meg Jana Robinst című kötetével pedig ez történt, a könyvet Sárváron február 10-én mutatták be a könyvtárban, a Sylvester Könyvbarátok Klubja összejövetelének keretében.

DK_MA

Demi Kirschner, civil nevén Borsos Dóra csak néhány éve számít sárvárinak, Budapestről elindulva választotta magának lakóhelyéül városunkat. A könyvbemutatón munkatársa és barátnője, a szintén sárvári Molnár Andrea (akit olyan kitűnő zenekarokból ismerhetünk, mint a Fusion Point vagy a Konkoly) volt a beszélgetőpartnere. A bemutató első felében belülnézetből ismerhették meg a résztvevők egy elsőkötetes alkotó munkájának útját a primer kézirattól a kiadói pályázati szűrőkön át, a szerkesztői beavatkozásokon keresztül a borítótervig, majd az elkészült könyvkiadványig, a második felében pedig konkrétan a megjelent könyvről volt szó.

DK_MA_2

A fiatal írónő induló motivációiról megtudtuk, hogy már kamaszkorában megjelent nála a fellángolás az írással kapcsolatban (ahogy fogalmazott, akkoriban egyszerűen nem talált olyan regényt, amelyet szívesen olvasott volna, ezért úgy gondolta, megpróbál írni egy ilyet), majd az elcsendesedés időszaka után, már a telefonos tudakozó éjszakai műszakos munkatársaként tért vissza újra ez a láng. A Könyvmolyképző íróiskolájának elvégzése közben öltött aztán igazi formát a most megjelent regény alapötlete, amelyből hamarosan kézirat lett. Ez a kézirat indult a kiadó pályázatán, amely elsőre még nem ment át minden a kiadáshoz szükséges lektori szűrőn, de a továbbformált változata a következő évben már megnyitotta a kapukat a kiadás előtt. Az előkészítő folyamatok során nagyjából egy hónap leforgása alatt a regény szerkesztés után kialakult, – szövegében és dramaturgiájában is – letisztult változata végleges korrektúrát, szintén pályázat útján kiválasztott borítótervet és besorolást kapott, ezután kezdődhetett a gyártása.

Az Öld meg Jana Robinst a kiadótól „vörös pöttyös” besorolást kapott, amely jelölés alatt főleg 16?20 éves korú, elsősorban lányolvasóknak szánt fantasyk, misztikus romantikus regények jelennek meg a Könyvmolyképzőnél. Bár az írónő inkább kalandregénynek, urban fantasy-nek érzi a könyvet, elismeri, hogy tartalmaz romantikus szálakat is. A történet röviden összefoglalva egyébként elég komoly (főleg ahhoz képest, hogy maga Borsos Dóra is leginkább kamaszoknak ajánlja): minden ember hordoz magában egy életfeladatot, sorskulcsot, amelyről ő maga nem tud, két egymással ellentétes szándékú rend tagjai viszont igen. Az egyik rend a sorskulcsot továbbra is titokban tartaná viselői elől, a másik azonban felfedné előttük – persze nem puszta szívjóságból, hanem a befolyásolásuk eszközeként. Léteznek emellett minden generációban olyan kivételes személyek, akik nem rendelkeznek sorskulccsal. A főszereplő Jana is ilyen. Kiválasztott, aki maga a kulcs (nem véletlen a kulcslyukmotívum a borítón), a regény az ő érdekcsoportok közötti lavírozását követi végig ? a felszín alatt felvetve olyan morális kérdéseket is, mint például hogy milyen körülmények között és milyen mértékben szabad beleszólni egy ember személyes, egyedi sorsformációjába. A most bemutatott kötet ráadásul csak egy sorozat első része. További folytatások várhatók a következő években – mondta el Borsos Dóra, aki egy rövid részletet fel is olvasott a megjelenteknek az első kötetből:

A könyv beszerezhető a könyvesboltokban, de online is rendelhető. A sárvári kamaszoknak kiemelten is ajánljuk, hiba lenne nem kihasználni, hogy egyazon kisvárosban élnek egy izgalmas regény írónőjével, és dedikálásba torkollhat még egy véletlen találkozás is egy cukrászdában, az utcán sétálva vagy akár egy jó koncerten a várban. Büszkének lenni ér!