Téli madárvendégek a vasi etetőkben

Kék cinege (Parus caeruleus) – Fábrics Krisztina

Manapság a legtöbb nagyobb áruház kínálatában már be tudjuk szerezni a téli madáretetésre alkalmas fekete napraforgót, egyéb magvakat is. Az egyik ilyen kilós porció csomagolásán olvastam a következő sorokat:

A tél beálltával egyre gyakoribb a szabadban élő madarak beszédes csipogása: „Fázunk, éhesek vagyunk, kérlek, etess minket!”

Ez a „romantikus” megközelítés persze azért csak részben igaz. Ahogy a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület laikus érdeklődők számára is rengeteg praktikumot közvetítő honlapján olvashatjuk:

A Magyarországon maradó és telelni hozzánk érkező madárfajok képviselői emberi segítség nélkül képesek átvészelni a telet. Azért nem vonulnak el, illetve azért vándorolnak, kóborolnak hozzánk, mert itt ősszel és télen is megfelelő táplálékot találnak. Ha pedig az időjárási szélsőségek (elsősorban a hólepel) vagy a természetes táplálékbázisok kiürülése miatt ez a helyzet megváltozik, a madarak területet váltanak, gond nélkül tovább repülnek.

Akármelyik állítás igazát is tesszük magunkévá, télen madarat etetni nemcsak szabad, hanem szemet gyönyörködtető tevékenység is. Sok különböző faj egyedeit figyelhetjük meg ilyenkor a megszokott távolságnál közelebbről, és ez remek lehetőség arról, hogy kicsit elmélyedjünk lakóhelyünk madárvilágában (ha az év más időszakaiban elmulasztottuk volna). Én például tettem az ablakba, a madáretető mellé egy kamerát, hogy a rögzített videón később is vissza tudjam nézni azt a nyüzsgést, amit egész nap látni lehet az ablakból. Bevallom, jópárszor visszajátszottam azóta a felvételt, volt, hogy baráti beszélgetés mellé, háttérként vetítettem ki a képernyőre az élelmet gyűjtő madárvendégeinket. Ezúton itt, a Sárvárikum olvasóival is megosztom a videót, remélve, hogy másoknak is örömet szerzek ezzel. Egyben arra buzdítok minden olvasót, hogy ha van saját (fénykép vagy videó) felvétele a saját madáretetője, kertje környékéről, kommentben ossza meg az olvasóközösséggel! Érdekes lehet összegyűjteni, kinél, milyen madárfajok teszik a tiszteletüket. A videó alatt a fényképekre kattintva a felvételen látható madárfajokról olvashatunk leírást a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapjára irányítva a böngészést.

A fenti videóban látható madárfajok:

Barátcinege (Parus palustris)
Barátcinege (Parus palustris) – Fábrics Krisztina
Kék cinege (Parus caeruleus)
Kék cinege (Parus caeruleus) – Fábrics Krisztina
Fenyvescinege (Parus ater)
Fenyvescinege (Parus ater) – Fotó: Fábrics Krisztina
Széncinege (Parus major)
Széncinege (Parus major) – Fotó: Fábrics Krisztina
Csuszka (Sitta europaea)
Csuszka (Sitta europaea) – Fotó: Fábrics Krisztina

Zárszóként pedig ismét a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapjáról idéznék ide fontos tanácsokat. Mégegyszer kiemelve, hogy télen madarat etetni nem szükséges, de lehetséges, az alábbiakra figyeljünk:

Ha télen madarakat etetünk csak úgy tegyük, hogy a mi szórakozásunk ne okozzon kárt nekik:

  • az etetési időszak az első tartós fagyok beköszöntétől ezek megszűnéséig, december elejétől március második feléig tart
  • eleségként bőven elegendő fekete napraforgót kitenni
  • emellett adható gyümölcs (alma és olyan szedhető bogyók, mint a vadszőlő, borostyán, tűztövis, nyugati ostorfa)
  • és akár némi állati zsiradék (elsősorban kacsa-, liba- és sertésháj) is
  • az etető madarai nem élelmiszerhulladék-megsemmisítők, ne adjunk nekik ételmaradékot, ne kísérletezünk velük
  • az etető mellett itassunk is (pontosabban érdemes az egész évben működtetett itató mellett elkezdeni decemberben az etetést), több faj számára a téli ivó- és fürdőhely jelenti az igazi vonzerőt
  • a költési időszakban, a fiókák kikelését követően ne etessük a madarakat, mert ez a mag eleséget megemészteni nem képes fiókák tömeges kínhalálát, funkcionális éhen pusztulását okozza